Logowanie



 

 

Kuchnia dietetyczna (Uwaga: w zależności od potrzeb każdego dziecka jadłospis jest indywidualnie modyfikowany)

ÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂÂ

Â

Jadłospis dieta 26.09.2016 - 30.09.2016
Śniadanie Obiad Podwieczorek
poniedziałek
26-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem/margaryną polędwica sopocka, sałata
Zupa fasolowa Makaron z mięsem duszonym, surówka z marchewki z jabłkiem kompot
Herbata, pieczywo ciemne z masłem/margaryną i ogórkiem świeżym
winogorna
alergeny gluten, mleko seler gluten, mleko
wtorek
27-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem/margaryną, filet z indyka pieczony, papryka
Zupa ryżanka z natką Ziemniaki, kapusta zasmażana z kiełbasą bezglutenową, pomidor mięta
Herbata, chałka z masłem/margaryną śliwki
jabłko
alergeny gluten, mleko seler gluten, mleko
Środa
28-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem/margaryną pieczeń domowa drobiowa, jajko gotowane, szczypiorek
Zupa węgierska z fasolką szparagową Kasza gryczana, zrazy wieprzowe z cebulą, surówka z kapusty kwaszonej kompot wiśniowy
Herbata, bułka z masłem/margaryną, pomidorem i świeżą bazylią
banan
alergeny gluten, mleko, jaja seler gluten, mleko
czwartek
29-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem/margaryną, klops domowy, ser żółty, ogórek świeży
Krupnik z kaszy jaglanej z natką Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym (drobiowym), surówka z ogórka kwaszonego z cebulą i papryką kompot jabłkowy
Mleko ryżowe, płatki kukurydziane arbuz
śliwki
alergeny gluten, mleko seler
piątek
30-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem/margaryną, karkówka pieczona, ogórek kwaszony
Zupa kalafiorowa z koperkiem Ryż brązowy, potrawka z indyka z groszkiem i marchewką, pomidor kompot
Sok jabłkowy, paluszki kruche bezglutenowe
banan
alergeny gluten, mleko seler

 

 


 

Kuchnia bez diety:


Â

Jadłospis bez diety 26.09.2016 - 30.09.2016
Śniadanie Obiad Podwieczorek
poniedziałek
26-09-2016
Kawa mleczna/herbata, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, sałata
Zupa fasolowa z natką Makaron z boczkiem wędzonym i białym serem, surówka z marchewki z jabłkiem i pomarańczą, kompot wiśniowy
Herbata, pieczywo razowe ze słonecznikiem, masłem i ogórkiem świeżym
winogrona
alergeny gluten, mleko seler, mleko gluten, mleko
wtorek
27-09-2016
Kakao/herbata, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i papryką
Zupa ryżanka z natką Ziemniaki, kapusta zasmażana z kiełbasą, pomidor mięta
Herbata, chałka z masłem, śliwki
jabłko
alergeny gluten, mleko seler, mleko gluten, mleko
Środa
28-09-2016
Płatki ryżowe na mleku z rodzynkami, herbata, pieczywo mieszane z masłem, polędwiczanka z warzywami
Zupa węgierska z fasolką szparagową Kasza gryczana, zrazy wieprzowe z cebulą, surówką z kapusty kwaszonej kompot wiśniowy
Herbata zielona z pigwą, bułka z masłem, pomidorem i bazylią świeżą
banan
alergeny gluten, mleko seler, mleko gluten, mleko
czwartek
29-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem, klops domowy, ser żółty, ogórek świeży
Krupnik z kaszy jęczmiennej z natką Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, surówka z ogórka kwaszonego z papryką i kukurydzą napój miodowo-cytrynowy z miętą świeżą
Mleko, płatki kukurydziane arbuz
śliwki
alergeny gluten, mleko seler, mleko mleko
piątek
30-09-2016
Herbata, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem i ogórkiem kwaszonym
Zupa kalafiorowa z koperkiem Ryż brązowy, potrawka z indyka z groszkiem i papryką, pomidor kefir
Sok jabłkowy, ciastka kruche
banan
alergeny gluten, mleko, ryby seler, mleko gluten

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011

w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3 - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 - Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.