Logowanie



 

Kuchnia dietetyczna (Uwaga: w zależności od potrzeb każdego dziecka jadłospis jest indywidualnie modyfikowany)

 

 

 Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek


Poniedziałek

 Herbata ,pieczywo mieszane z masłem(margaryną)polędwica sopocka,sałata,gruszka  Zupa fasolowa,ryż z truskawkami,serem białym i śmietaną,kompot wiśniowy  Herbata chleb "zdrówko"z masłem (margaryną)ogórkiem świeżym i koperkiem


Wtorek

  Herbata ,pieczywo mieszane z masłem(margaryną)pierś z indyka gotowana w warzywach,ogórek kwaszony,banan
  Zupa kalafiorowa z koperkiem,ziemniaki kotlet mielony,surówka z buraków z jabłkiem i cebulką,mieta  Herbata wafle ryżowe z powidłami


Środa

  Herbata ,pieczywo mieszane z masłem(margaryną)pieczeń wieprzowa-domowa,ser żólłty,rzodkiewka,jabłko
 Krupnik z kaszy kukurydzianej,ziemniaki,filet z mintaja duszony w ziołach szpinak gotowany,marchewka surowa,kompot Budyń z kaszy jaglanejz jabłkiem


Czwartek

  Herbata ,pieczywo mieszane z masłem(margaryną)szynka bezglutenowa,papryka,banan
 Zupa ziemniaczana z pomidorami i natka,kasza gryczana,schab karkowy w sosie,surówka z ogórka kwaszonego z kukurydząi cebulką,mieta
 Herbata ciasto drożdżowe,jabłko


Piątek

  Herbata ,pieczywo mieszane z masłem(margaryną)karkówka pieczona,pomodor,kiełki rzodkiewki,banan
Zupa ryżanka z koperkiem,zapiekanka ziemniaczanaz miesem drobiowym i brokułami,surówka z marchewki z jabłkiem,kompot  Jogurt naturalny lub mus jabłkowy,chrupki kukutudziane

 

 

 

Kuchnia bez diety:

 

 Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek


Poniedziałek

 kawa mleczna pieczywo mieszane z masłem polędwica sopocka,sałata ,gruszka   Zupa grochowa z boczkiem,ryż z truskawkami,serem białym i śmietaną,kompot wiśniowy  Herbata chleb7 zbóż z masłem (margaryną)ogórkiem świeżym i koperkiem

alergeny

 1,7  9,7,3


Wtorek

Płatki owsiane na mleku z żurawiną pieczywo mieszane z masłem filet z indyka,ogórek kwaszony,banan   Zupa kalafiorowa z koperkiem,ziemniaki kotlet mielony,surówka z buraków z jabłkiem i cebulką,mieta  Herbata wafle ryżowe z powidłami

alergeny

  1,7  9,7,3


Środa

kakao pieczywo mieszane z masłem pieczeń wieprzowa,ser żółty,ogórek świezy,rzodkiewka ,mandarynka  Krupnik z kaszy jęczmiennej,ziemniaki,filet z mintaja duszony w ziołach ,surówka z kapusty kwaszonej z jabłkiem i marchewką,kompot
 Budyń z kaszy jaglanejz jabłkiem

alergeny

  1,7  9,7,3,4


Czwartek

 kasza manna na mleku z cynamonem pieczywo mieszane z masłem pasta jajeczna ze szczypiorkiem,banan
 Zupa kartoflanka z pomidorami i natka,kasza gryczana,schab karkowy w sosie,surówka z ogórka kwaszonego z kukurydząi cebulką,Herbata  Herbata ciasto drożdżowe,jabłko

alergeny

  1,7,  9,7,3


Piątek

Herbata ziołowa pieczywo mieszane z masłem schab karkowy,pomidor kiełki rzodkiewki,winogrona
 Zupa ryżanka z koperkiem,zapiekanka ziemniaczanaz miesem drobiowym i brokułami,surówka z marchewki z jabłkiem,kompot  Jogurt naturalny lub mus jabłkowy,chrupki kukutudziane
alergeny   1,7  9,7,3

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3 - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.